DELA

Galaxen finns nu i Mariehamn

Specialfritidshemmen Orion, Vintergatan och Sputnik får det gemensamma namnet Galaxen efter att de tre avdelningarna slagits ihop. I fredags höll man öppet hus då det nya namnet tillkännagavs.
Efter att i under flera års tid haft likadana verksamheter i lokalerna bredvid varandra slogs Mariehamns stads specialfritidshem Vintergatan och Ålands omsorgsförbunds specialfritidshem Orion och Sputnik ihop den 1 augusti i år.
– Tidigare gick alla stadens ungdomar på Vintergatan och landskommunernas på Orion., säger Erik Fogner. Men nu blandar vi barnen.
Sammanlagt har man 21 barn som kommer till specialfritidshemmet efter en skoldag på träningsundervisningen i Jomala Kyrkby.
Nu har verksamheten det gemensamma namnet Galaxen. Efter en namntävling bland barnen och ungdomarna valdes Galaxen ut. Det förslaget hade lämnats in av Andreas Sundin, Filip Sundblom och Julia Folgar-Cores. Under fredagens ”öppet hus” tillkännagavs namnet som börjar gälla från och med i dag, måndag.
Före sammanslagningen har personalen vid de olika fritidshemmen samarbetet genom att gå på kurser tillsammans och försöka ha liknande verksamhet. Lokalerna är på Askuddsvägen, bara ett stenkast ifrån varandra.
Mariehamns stads Vintergatan öppnade 1995.
– Det svarade mot ett nytt behov, säger socialledare Jan Mattsson vid Ålands omsorgsförbund. Staden hade ganska många barn och ungdomar med behov av specialfritidshem och de fyllde upp det ganska snabbt
Landskommunerna å sin sida kunde inte starta egna specialfritidshem eftersom det bara handlade om 1-2 barn per kommun.
– Det fanns en beställning på att Omsorgsförbundet skulle starta något motsvarande.
År 2001 öppnade Omsorgsförbundet sitt specialfritidshem i Jomala med 4-5 barn. När antalet ökade öppnades Orion i den nuvarande lokalerna på Askuddsvägen i Mariehamn. Då kunde man ta emot fler. Nu finns också Sputnik, en egen avdelning för barn med autism.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds