DELA

Gädda med gädda långt upp i halsen

Att gäddor slukar gäddor är inget ovanligt, men att finna en gädda på ett kilo i magen på en annan gädda hör ändå inte till vanligheterna. Les Husell i Mariehamn gjorde i varje fall ett sådant fynd i veckan.
Husell berättar att det var i torsdags som han fick den märkliga fångsten när han tog upp sina nät i Slemmern nedanför Självstyrelsegården. Den gädda som han drog upp vägde åtta och ett halvt kilo men av den vikten stod den gädda den hade i magen alltså för ett helt kilo.

Upp i halsen
– Gäddan som den hade slukat var så stor att man kunde se hur dess stjärt stod upp i halsen på den. Ändå hade det nog gått ett tag sedan den mindre gäddan blev byte eftersom huvudet som var nere i magsäcken redan hade börjat smälta, konstaterar Les.

Rovfisk
Att finna fiskar i magen på gäddor är inget ovanligt, gäddor är ju rovfiskar, men Les Husell har inte tidigare varit med om att en gädda skulle ha tagit ett stå stort byte som den här.
– Nej, jag har nog inte sett något liknande tidigare.
Finns det annars gott om gädda just nu?
– Visst finns det en hel del. I första hand lägger jag ju ändå mina nät för att få upp litet sik och gös, men en del gäddor kommer ju ändå med på köpet, säger Les Husell.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax