DELA

Förslag: Färjlinje Örnsköldsvik-Åland

Ett miljövänligt seriöst alternativ eller valfläsk? Den svenske miljöpartisten Jakob Norstedt-Moberg lanserar idén om en ny färjelinje mellan Örnsköldsvik i Sverige och Åland.
Istället för att Örnsköldsviksborna skulle ta bussen till Stockholm för att åka på nöjeskryssning och handla taxfree skulle de lika gärna kunna åka direkt från Örnsköldsvik. Jacob Norstedt- Moberg lanserar sin idé i Miljöpartiets lokala valmanifest inför kommunalvalet i Örnsköldsvik. Det berättar nättidningen allehanda.se.
– I första hand skulle linjen satsa på passagerartrafik men färjan skulle även ha ett bil- och lastbilsdäck, säger Norstedt-Moberg till allehanda.se.
Färjlinjen skulle också ge turismen i området en skjuts tror han. Resan mellan Örnsköldsvik och Åland skulle ta 17 timmar enligt Norstedt-Moberg.
Enligt allehanda.se har man gjort otaliga försök under årens lopp att bedriva färjetrafik mellan Örnsköldsvik och Finland men inget har blivit lönsamt.
I nättidningens enkät hade i går på eftermiddagen 87 personer svarat ja på frågan om förslaget är rimligt och 49 personer nej.

Nätkommentarer
I kommentarerna till artikeln sägs bland annat:
– Kul förslag! Jag tror absolut att det är realistiskt, förutsatt att man använder tillräckligt stora fartyg så att öppet hav inte är några problem.
– Kul idé! Restiden och öppen sjö gör dock det hela orealistiskt!
– Det gick ju inte att köra Sundsvall – Vasa eller Sundsvall – Björneborg med lönsamhet så varför skulle det gå bättre med denna linje, som dessutom skulle få minimalt med godstransporter. Släng inte ut kommunens pengar på utredning av ett verklighetsfrämmande hugskott.
– Helsnurrigt förslag, det är stenhård konkurrens och långa köer med fartyg som går på Åland. Till sist här gäller det att fylla upp ett FARTYG inte en buss istället för 50-60 passagerare rör det sig om 500-600 ! Vad för slags gods skall fraktas?
– Båt och färjetrafik är väl inte särskilt miljövänligt!
– Fast jag tycker att man ska satsa helt och hållet på rena kryssningsfartyg i stil med Birka Paradise.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax