DELA

Forskning visar: Äldre åländska kvinnor känner sig unga

Kvinnor över 65 år upplever sig inte som gamla och skröpliga, visar kvalitativa studier som bedrivs på Högskolan på Åland.

För andra året i rad har det åländska forskningsprojektet om äldre kvinnors inre styrka fått ett stipendium från Gustav V:s och Drottning Victorias Frimurarestiftelse. Stipendiet är på 150.000 kronor, nästan 17.000 euro, och projektet drivs av medicine doktor Regina Santamäki Fischer, som är överlärare på Högskolan på Åland, tillsammans med forskaren Annette Häggblom och doktoranden Erika Johansson.
– Det känns jätteroligt, det betyder att vi kan fortsätta göra analyser och bedriva nya studier, säger Regina Santamäki Fischer.
För ungefär ett år sedan skickades över 2.700 frågeformulär ut till åländska kvinnor över 65 år och 1.550 svar har kommit tillbaka.
– Frågorna handlar om allt från hur många barn man har till om man känner sig ensam eller tycker att man klarar sig ekonomiskt, säger Erika Johansson.


Gruppintervjuer
Den kvantitativa forskningen kommer att resultera i en avhandling och Erika Johansson har också bedrivit kvalitativa studier där hon intervjuat 29 åländska kvinnor i 70-års åldern.

Läs mer om forskningen i fredagens Nya Åland!

Linnea Friman
linnea.friman@nyan.ax