DELA

Företag kämpar för Ämnäsgolf

I dag överlämnas en namnlista med 25 företagarnamn till näringsminister Jörgen Strand. Företagarna vill att golfbanan i Ämnäs byggs.
– Inget företag som vi frågat har sagt nej, berättar Susan Andersson, en av initiativtagarna. Alla är engagerade. Hade vi ordnat en namninsamling för privatpersoner hade vi fått in flera hundra namn.
En snabb aktion för att visa sin åsikt har Susan Andersson vid Bastö Hotell och stugby dragit igång tillsammans med Kjell Fagerholm vid Godby hotell. Sammanlagt står 25 företag på listan som i dag överlämnas till näringsministern Jörgen Strand.
Det brådskar på grund av att landskapsregeringen i morgon, tisdag, ska diskutera Ämnäsbanan med Ålands golfklubb.

Protestlista
Bara några dagar har man haft på sig att samla in underskrifter från företag.
– Vi hade på grund av tidspressen just i det här fallen ingen möjlighet att göra en protestlista också för privatpersoner. Då hade vi fått in flera hundratals namn, säger Susan Andersson.
Det är främst serviceföretag, företrädelsevis på norra Åland, som står på listan, det är butiker, taxi, två hotell, Ålands schakt och många andra.

Hög tid
Inget företag som blivit tillfrågat har sagt nej, men några har inte gått att få tag på.
– På Optinova var de intresserade, men de måste förankra ett sådant beslut i ett styrelsemöte och det hann man inte få ihop.
Nu hoppas företagarna att byggplanerna vad gäller Ämnäsgolfen verkligen blir av.
– Det är dags att sätta spaden i jorden. Man har redan kastat bort miljoner på utredningar. Det är hög tid att komma till skott nu, tycker Susan Andersson.

Starkt stöd
Turismnäringens toppar har tidigare vid en pressinformation i Mariehamn gått ut och visat sitt starka stöd för golfen i Ämnäs. Det berättade Nya Åland om fredagen den 26 oktober.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax