DELA

Föraren åtalas för allvarlig Jomala-olycka

Den unga man som körde olycksbilen när en 20-årig kvinna skadades allvarligt åtalas på fem punkter, bland annat för grovt vållande av personskada, grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.
Åtalsprövningen har nyligen blivit klar.
De andra åtalspunkterna gäller fordonsskatteförseelse och äventyrande av trafiksäkerheten. Allt hände under en och samma kväll, skärtorsdagen den 9 april i fjol. Något rättegångsdatum har inte ännu bestämts.
Bilföraren, som hade fyllt 18 år bara ett par månader innan olyckan inträffade, skulle skjutsa ett gäng ungdomar från Jomala till stan. Åtta personer åkte i personbilen.
I den täta dimman körde föraren av vägen på Klockargatan i Dalkarby, i en svag kurva där fartgränsen var 50 km i timmen. Bilen åkte av till höger nerför den branta vägslänten, snurrade runt och blev liggande på taket.


1,6 promille
Jomala FBK fick larmet tre minuter före midnatt. Tre ambulanser behövdes för att transportera de skadade ungdomarna till sjukhuset. Enligt uppgifter från akuten skadade sju av ungdomarna, sex av dem lindrigt. Fyra fick lämna sjukhuset efter omplåstring, en stannade kvar för observation och en togs in för vård.
En av ungdomarna, en 20-årig kvinna, fick livshotande skador och skickades med Superpuman till Åbo på natten eftersom ordinarie helikopter inte kunde köra i dimman.
Föraren blåste 1,6 promille i polisens alkometer strax efter olyckan.


Pengarna tillbaka
På Ålands ömsesidiga försäkringsbolag uppger skadereglerare Stefan Karlsson – utan att gå in på det enskilda fallet – att försäkringsbolaget i ett sådant här fall har rätt enligt lag att kräva tillbaka de pengar som försäkringsbolaget har lagt ut fram tills rättegången börjar.
– Det kan handla om sjukvård, till exempel. Den som skadas i en olycka vill eventuellt kolla nacken på sjukhuset och betalar en självrisk på 25 euro för det, medan vi får en räkning på kanske 300 euro som besöket i själva verket kostade. Det kräver vi i så fall tillbaka av den som döms skyldig för olyckan om den skett när föraren varit grovt rattfull.


Inget övre tak
Vad gör ni om det handlar om en person som behöver vård för resten av livet?
– Försäkringsbolaget har rätt att kräva pengar i en ny rättegång om det behövs. I Finland finns det inget tak för hur mycket en enskild person måste betala. Det är ju fruktansvärt tragiskt för en ung människa att bli skadad för livet.
Det kan alltså bli frågan om livslång betalningsskyldighet.
– Vår praxis är att kräva in det vi betalat, och min erfarenhet är att domstolen brukar vara ganska sträng när det gäller rattfylleri.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax