DELA

För och emot samlingsregering

En samlingsregering vore bra för landskapet, tycker Fredrik Karlström (OB) – som fick mothugg av regeringspartierna när han förde det på tal i budgetdebatten på torsdagen.
Karlström hakade på Runar Karlssons (C) debattinlägg på onsdagen. Runar Karlsson föreslog då en ”parlamentarisk paus” efter nästa val, med en regering där alla partier skulle kunna ta plats.
En sådan samlingsregering behövs för att hantera den ekonomiska kristen, sade Karlsson. Fredrik Karlström tycker att det är en bra idé, och inte bara tillfälligt.
– Åland är för litet för parlamentarism.
Han nämner sin hemkommun Jomala som ett gott exempel. Där ser man inte till de politiska färgerna utan jobbar för det gemensamma bästa, säger Karlström.

Skada demokratin
Finansminister Mats Perämaa (Lib) vill inte avskaffa parlamentarismen.
– En samlingsregering där alla är med skulle göra valet ointressantare för väljarna. Det skulle skada demokratin.
Och Folke Sjölund (Lib) tycker att Fredrik Karlström har fel om han verkligen menar att den största ändringen i självstyrelsepolitiken de senaste 20 åren är att landskapsstyrelsen bytte namn till landskapsregeringen.
Med en samlingsregering sker diskussionen i slutna rum, och utrymmet för kritik minskar utan en tydlig opposition.
Om krisen förvärras kan en samlingsregering behövas – men försök hellre skapa en så bred samsyn som möjligt i det nuvarande systemet, föreslog Torbjörn Eliasson (C).
Mer om budgetdebatten i fredagens Nya Åland.

PATRIK DAHLBLOM