DELA

För en polis är ingen dag den andra lik

Vad är intressantast med att vara polis, vad är det vanligaste brottet på Åland och äter poliser ofta på Rökka?
Polisen Erik Lundén berättar om sitt jobb.
Erik Lundén har jobbat på fältet för Ålands polismyndighet i två år med praktiken inräknad. Han valde polisyrket för att det verkade annorlunda, spännande och intressant. Ingen arbetsdag är den andra lik.
Fältchefen styr dagliga arbetet på fältet. Under dagen finns alarmuppdrag samt andra obligatoriska uppgifter som ska skötas. Under övriga tider är det ganska fritt att välja mellan de övriga uppgifterna
Är det patrullering, alkotest eller hastighetsövervakning som lockar för dagen kan man fara ut på det, annars finns det alltid något annat intressant som händer.
– Jag kan inte riktigt säga vad som är roligast med jobbet. Det bästa är nog variationen av arbetsuppgifterna och så är det ju alltid kul att få åka på något intressant uppdrag, säger Erik.

Varm uniform
Det finns vissa skillnader mellan att arbeta på dagen eller natten för en polis. Under dagarna är det mycket mer trafik och folk i rörelse, förutom när det är helg då folk är ute på nätterna också.
Det kan vara lite annorlunda uppdrag under nattpasset.
– Jag gillar mest att jobba nätter även om det kan vara mer krävande. Dessutom är det skönt nu när det är lite svalare på natten, för det kan bli varmt i uniformen.
För en polis finns det mest att göra under sommaren. Storhelgerna kan också bli händelserika, speciellt på nätterna.
På frågan om vilket som är det vanligast brottet på Åland kan Erik inte riktigt svara eftersom han inte har någon statistik på det, men skulle han gissa så är det någon form av trafikbrott.

Myt
Erik Lundén spräcker myten om att poliser skulle äta ofta på Rökka. Han erkänner att det kan hända någon gång när de har nattskift eftersom det inte finns speciellt stort utbud på mat.
– Har man inte med sig något hemifrån kan det råka bli lite snabbmat, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Joakim Pettersson