DELA

Föglöbor besökte Stockholms slott

Femtio personer från Föglö eller med anknytning till Föglö fick en privat guidning på Stockholms slott när Föglö Hembygdsförening arrangerade en resa dit i helgen.
Föglöbon Sven-Erik Jansson, som arbetar vid slottets husgerådskammare sedan sju år tillbaka, var guide när Föglöborna besökte Stockholms slott.
Eva Nyberg från arrangörssidan berättar att intresset var stort för resan och att alla som ville med inte fick plats i bussen.

Namnlistan från 1917
Gruppen bjöds inledningsvis på kaffe och bulle i Gustav VI Adolfs matsal och fick därefter på en mycket initierad guidning i både de publika och mer privata delarna av slottet.
Föglöborna fick också se namnlistan från 1917 där en önskan om att höra till Sverige lades fram av ålänningarna. Listan förvaras i Gustav VI Adolfs bibliotek Bland de 8.000 namnunderskrifterna finns också många Föglöbor, bekanta namn för många i gruppen.
– Vi såg sådana delar som vanliga guidade grupper inte får se, säger Nyberg

Skymtade Victoria
Slottet är stängt för tillfället och Föglöborna fick vara ifred för andra besökare. Där fanns inga kungligheter heller men genom fönstret fick besökarna en skymt av kronprinsessan Victoria som återinvigde Norrbron.
Resan var lyckad men man har inga planer på att göra den igen inom den närmaste framtiden.
– Man behöver inte göra allt till tradition. Det var heller inte lätt att få komma dit, det här var ett undantagsförfarande, säger Nyberg.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax