DELA

Flådigaste kryssningarna i Östersjön

Hur ska Mariehamn utvecklas som en internationell kryssningsdestination i framtiden?
Det diskuterades under torsdagens seminarium på stadshuset där bland andra Bo Larsen från Cruise Baltic föreläste.
– Med snål ekonomi arbetar vi för att marknadsföra kryssningarna som de flådigaste i Östersjön, sade Larsen.
Cruise Baltic är ett samarbete mellan 26 destinationer runt Östersjön, som Åland och Mariehamn varit en del av sedan 2006. Ett av Cruise Baltics målsättningar är att marknadsföra regionen som en attraktiv kryssningsdestination.
Mariehamns potential finns bland annat i den lokala stadskänslan, det personliga välkomnandet och möjligheten till guider. Utmaningarna över lag i regionen är att hitta partners eftersom det är små destinationer med begränsade marknader, samt en kort säsong.
Inkommande säsong kommer rederiet SeaDream Yacht Club för första gången att kryssa i Östersjön. Fartyget har en besättning på 95 personer som ser till 112 gäster och rankas enligt reseguiden Berlitz som en av världens främsta passagerarfartyg. Graeme Adams, en av grundarna till SeaDream Yacht Club år 2001 berättade vad SeaDream söker efter när de väljer destinationer.
– Vi försöker hitta små intima platser, därför ska vi också resa till en liten del vid norra Bornholm samt Hangö.
Fartyget kryssar i Östersjön mellan juni och juli månad, med Mariehamn som en av dess destinationer.
– Vi är en destination som ska försöka satsa på det här personliga, sammanfattar Visit Ålands vd Annica Jansson delar av diskussionerna under seminariet.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall