DELA

Finns inga pengar att betala tillbaka med

Ålands industrihus har inga möjligheter att betala tillbaka dryga fem miljoner euro till landskapet. Dessutom kan man vänta sig ytterligare ett beslut om återbetalning till Mariehamns stad för liknande stöd.
Framtiden för bolaget är oviss.
Landskapsregeringen tecknade aktier i Ålands industrihus Ab för 1,38 miljoner och Mariehamns stad för cirka 350.000 euro i juni 2006, i en riktad nyemission för att finansiera bygget av etapp 2 i Kvarteret Itiden. EU-kommissionen meddelade i onsdags att landskapet gjorde fel, men nämner inte i detta skede Mariehamns stads agerande. Det beslutet kan komma senare, med ytterligare återbtealningskrav.


Verksamheten behövs
Ansvarige ministern Torbjörn Eliasson (C) är på semester och har inte sett pappren från Eu-kommissionen.
– Men vi hade ett möte i lördags inför det här och ärendet är under beredning. Jag vill vänta på pappren först och sedan uttalar jag mig.
Måste Ålands industrihus Ab läggas ner på grund av det här?
– Det har jag svårt att se. Den här verksamheten behövs för massor av nystartade företag.
Men hur återbetalningen löses återstår att se.
– Vi måste se att det fungerar enligt reglerna.


Kan sälja
Harry Jansson (C), styrelseordförande för Ålands industrihus Ab säger att styrelsen följer ägarnas direktiv. Det finns inga planer på att lägga ner bolaget på grund av den ekonomiska smällen, men ägarna kan besluta att sälja bolaget konstaterar Jansson. Ett till problem hägrar, det här är inte det enda återbetalningskravet som åläggs Ålands industrihus.
– Mariehamns stad nämns inte i det här beslutet, så det kommer i ett skilt beslut. Det här handlar inet bara om dryga 5 miljoner euro.

Läs mer i fredagens Nya Åland

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax