DELA

Fem centraler som fördelar fiber

Fem centraler, kabel under vatten och genom skog. Det är en utmaning att bygga fibernät i skärgården. Och i Brändös och Kumlinges fall har man inte lov att ha en reservplan ifall anslutningen till fasta Åland bryts.
Att dra fiberkabel i skärgården är något som Kaj Söderman från Skärgårdsnäten ab kan. Bolaget är gemensamt för de åboländska kommunerna och har försett den åboländska skärgården med snabba anslutningar.
Vilken är den största utmaningen med fiberkabel i skärgården?
– Det är vattnet och terrängen, säger Söderman. Folk bor så pass utspritt vilket också är svårt.
Kostnaderna för att dra kabel under nätet är höga och på grund av den utspridda bebyggelsen går det åt mycket kabel. Men abonnenterna betalar lika stor summa oberoende om de bor nära centralen eller långt ifrån.
Man har fem centraler i kommunerna, en vardera i Seglinge, Kumlinge, Brändö, Åva och Lappo. Den i Kumlinge är störst eftersom den också servar Enklinges abonnenter.

Ingen reservrutt
Panu Lindberg från Hannet Ab har lett byggandet av nätet och i samma veva flyttade han med familjen till Seglinge. Han blir troligen den som får hjälpa till när användarna ska ta i bruk sina varor. Men man hoppas inom styrelsen att bara abonnenterna kommer igång skall det mesta gå smärtfritt.
Ett problem med fibernätet är att man inte har någon reservkapacitet, ingen nödrutt om något går fel vid anslutningen i Vårdö.
– Det skulle behövas en anslutning till, men vi får inte ansluta till exempel vid Sottunga. I stödbeslutet från landskapsregeringen stod att vi endast får ansluta till en punkt på Åland och det är i det här fallet Vårdö, säger Jim Eriksson, kommundirektör i Kumlinge och styrelseledamot i BKF.
Frågan är varför, men ingen av de närvarande kan komma på en bra förklaring.
– Nu blir det som en blindtarm, ingen koppling vidare, säger Kaj Törnroos från BKF:s styrelse.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax