DELA

Färre ställer upp i kommunalvalet

Antalet kandidater i kommunalvalet är det minsta sedan 1991 men på Sottunga ställer hela 12 procent av invånarna upp i valet. Det visar ny statistik från Åsub.

Nyligen gav Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub, ut en sammanställning över kandidaterna i höstens lagtingsval. Nu har även de kommunala kandidaterna skärskådats.
De är i år totalt 553 till antalet, vilket är 50 färre än vid förra valet. Såväl antalet kvinnor som män har minskat med 25 och könsfördelningen landar på 42 procent kvinnor och 58 procent män.


Flest landsbygdskandidater
Åsub noterar även att alla partier ställer upp fler män än kvinnor. Föglö, Lemland och Lumparland är de enda kommunerna som har en liten majoritet kvinnliga kandidater, 53 procent. Lika jämn könsfördelning men med en majoritet män har Vårdö och Kumlinge. Geta har den jämnaste könsbalansen med ett lika stort antal kvinnor och män.
Av regionerna har skärgården den jämnaste könsfördelningen, 45 procent kvinnor och 55 procent män, medan fördelningen i Mariehamn är ojämnast, 39 procent kvinnor och 61 procent män.
Av kandidaterna finns 127 i Mariehamn, 318 på landsbygden och 108 i skärgården.

Läs Åsubs hela rapport här!

Annika Kullman

annika.kullman@nyan.ax