DELA

Färre finländare och svenskarövernattade på hotell i juli

Gäster från andra länder än Sverige och Finland stod för 17 procent av alla övernattningar på de åländska hotellen i juli. Det är en ökning med 136 procent jämfört med förra året.
– Det är nog tack vare öspelen som pågick fram till den 4 juli. Det här visar på att evenemang är viktiga för att locka gäster, säger turistförbundets vd Annica Jansson.
Det totala antalet övernattningar på hotellen i juli var 41.775, enligt färsk statistik från Åsub. Siffrorna innebär en ökning med sju procent jämfört med juli ifjol.
Övernattningarna minskade både från Finland och från Sverige, de finländska övernattningarna med drygt en procent och de svenska med nästan åtta procent. Samtidigt ökade övernattningarna som gäster från övriga länder stod för med hela 136 procent.
– Öspelen påverkar statistiken. De pågick in i juli och bidrog till att det antalet gäster från andra länder ökade, säger turistförbundets vd Annica Jansson.
Vad kan det bero på att antalet svenska övernattningar minskat med åtta procent?
– Man kan spekulera kring om det är den svaga kronan som spelar roll, svenskarna tenderar att semestra mer i hemlandet på grund av kronkursen. Att vädret varit lite kallare i juli kan också påverka, svenskarna står för den större delen av spontanbesöken och de har möjlighet att vänta och se hur vädret blir innan de bestämmer om de vill åka till Åland.
Jansson konstaterar också att den höga beläggningen under öspelen kan ha lett till att de svenska övernattningarna minskade jämfört med ifjol.
– I början av juli fanns det i och med att öspelen hade bokat upp fasta Åland mindre kapacitet att ta emot svenska och finländska gäster, även om beläggningen totalt sett var mycket bättre än normalt då.

116.100 övernattningar
När det gäller det totala antalet övernattningar hittills i år så har de ökat jämfört med förra året, från 113.300 övernattningar till 116.100. Det innebär en ökning om närmare 2.800 övernattningar eller 2,4 procent.

MALIN LUNDBERG