DELA

Får dödat av rovdjur på Brändö Allt tyder på björn

När fårfarmarna Anders Stenmark och Eva Sundberg skulle inspektera sina får i helgen upptäckte de att ett nyss hade dödats. Att döma av skadorna kan de inte vara något annat än björn som varit framme, menar de.
Ytterligare två får har hittats döda och ett saknas.
Anders Stenmark och Eva Sundberg på Kumlinge Björkö blev riktigt skakade när de i lördags upptäckt att ett av deras får blivit dödat på betet på Söderholmen i Brändö.
– Inga fåglar hade börjat äta på det, vilket tyder på att björnen nyss dödat fåret och befann sig i närheten, säger Anders.
– När vi kom hem fick vi björnfrossa. Vi mådde dåligt eftersom det var så obehagligt.
När de återvände till holmen i går hittade de två döda får som inte mycket återstod av, och ytterligare ett saknades.
– Vi misstänker att tre av de fyra fåren har blivit slagna av björn, men det är bara i ett fall vi är nästan hundra procent säkra, säger Anders.
– Vi har tittat på bilder på får som blivit dödade av björn och vårt får såg exakt likadant ut. Juvret var uppätet och bröstkorgen öppen. Det fanns klomärken innanför skinnet.

Hade vapen med
I går transporterade Anders Stenmark och Eva Sundberg hem de resterande 50 fåren tillsammans med några beväpnade Brändöbor och landskapets naturvårdskonsulent Jörgen Eriksson.
– Det kändes okej att åka dit när vi var så många. Men man måste förstås ändå vara försiktigt när man rör sig i ett område där det finns björn, säger Anders.
Fåren kördes till Björkö med landskapets landstigningsbåt. Att ta hem fåren är en lösning som inte är helt gratis.
– Det kostar massor för oss att utfodra fåren här hemma.

Inte samma björn
Paret, som har får på ytterligare två ställen på Brändö, tycker inte att situationen är speciellt lustig.
– Nu känns det tungt att bedriva denhär näringen på Brändö. Om inte myndigheterna gör något kanske vi blir tvungna att flytta. Enligt en svensk expert är en björn körd om den börjat ta tamboskap.Om man inte avlivar den så kommer den fortsätta att ta tamdjur, säger Anders Stenmark.
Han tror inte att den björn som rev får på Houtskär Själö i förra veckan är samma björn som dödat hans får, eftersom avstånden är stora och det skett med korta intervall.
– Det börjar bli ett stort problem med flera björnar och jag tycker att det är uruselt att polisen inte bryr sig.

Flyttar fåren
När Anders Stenmark ringde polisen i lördags och ville ha skydd eftersom han var orolig för sin och sambons säkerhet när de skulle hämta hem fåren fick han ett tråkigt besked. Polisen meddelade att det inte ingår i deras arbetsuppgifter att eskortera djurägare som tar hem sina får.
– Jag undrar vad som skulle hända om det var en björn på Lilla holmen i Mariehamn. Jag tycker att polisen borde ställa upp när vi är rädda, säger Anders.
Till nästa sommar tänker Anders och Eva placera får på en stor holme närmare fasta Åland  På hemlandet Björkö och i Lappo tänker dom utöka betena för att ha fåren på närmare håll och under uppsikt.