DELA

Falska sedlar i omlopp

Polisen vill varna för falska tvåhundraeurosedlar som cirkulerar i Finland just nu. Ett tiotal falska sedlar har man hittat hittills under september månad och de flesta av dem har påträffats i västra Finland.
Den åländska polisen uppmanar både allmänhet, kassapersonal och andra som hanterar pengar att noga kontrollera sedlarnas äkthet.
– Det bästa sättet är att jämföra en sedel man med säkerhet vet är äkta med den sedel man tar emot, säger Henrik Hagelberg vid polisen.
En normal, äkta sedel i valören 200 euro är gulbrun till färgen och har ett hologram som växlar mellan gulbrunt och purpurlila om man vänder lite på den.
– De falska sedlarna är skickligt gjorda av yrkeskriminella, men ett säkert kännetecken är att hologrammet inte byter färg när man vickar på sedeln. För att upptäcka det är det viktigt att man jämför sedlarna i bra ljus.


Eget fel
Eftersom de falska sedlarna är värdelösa, är det viktigt att man kontrollerar dem så man inte blir lurad. Den som tar emot en falsk sedel får nämligen skylla sig själv.
– Det stämmer och det handlar ju om ganska stora summor man förlorar.
Varifrån de falska sedlarna kommer vet man inte.
– Det är för tidigt att säga det just nu, men polisen på fastlandet utreder saken som bäst. De påträffade sedlarna torde i alla fall härstamma från samma parti.
Gärningsmännen har också betett sig likartat och betalat relativt små inköp med sedlarna.


På färjorna
Några falska sedlar har än så länge inte påträffats på Åland, men nog ombord på kryssningsfartygen som trafikerar Åland.
– Vi vill väcka allmänhetens uppmärksamhet i tid, så folk slipper råka ut för sådana här tråkigheter. Det är ju trots allt inte struntsummor det rör sig om.

LINA ANTMAN