DELA

Fågeltornet på Herrön vandaliserat

– Det var lite obehagligt eftersom det var ett barn som sprang upp i tornet och märkte att någon sparkat ut skyddsräcket från övre plattformen. Det är åtta meter fritt fall ner, säger naturvårdsintendent Jörgen Eriksson.
Det var i söndags som skadegörelsen på fågeltornet i Lemland Herrön upptäcktes av besökare i naturreservatet.
Herrö fågeltorn är ett av två torn som administreras av landskapets social- och miljöavdelning och så fort man fick information om händelsen vidtogs åtgärder. Nu ska räcket kring tornet vara helt igen.

Rätt ovanligt
Det handlade bara om lätt vandalisering, alltså att någon slagit eller sparkat på skyddsräcket med sådan kraft att det släppt från fästet.
Tilltaget kunde dock ha fått olyckliga följder eftersom räcket är säkerheten på tornets övre plattform, som finns åtta meter ovanför berget. Det är högt fall att trilla ner.
– Men nu ska det vara tryggt att vistas där igen och vi får hoppas att det var en engångsföreteelse, säger Jörgen Eriksson, som berättar att Herrötornet var utsatt även för några år sedan men att det trots allt är rätt ovanligt med skadegörelse på fågeltornen.
– Folk sköter sig rätt bra och därtill har vi som policy att så fort vi får kännedom om något förstörs så fixar vi till det, så att det alltid ser skött och fint ut.

Polisanmält
Skadegörelsen på Herrö är anmäld till polisen, som konstaterar att ingen misstänkt ännu är identifierad.
– Vi beslöt att polisanmäla eftersom då kommer händelsen med i rullorna i fall fler liknande händelser uppdagas, säger Jörgen Eriksson.
Runtom på Åland finns även flertalet utsikts- och fågeltorn som sköts av olika föreningar, byalag och lokala entusiaster.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax