DELA

Extra anställda ska arbeta med studiestöd

Två, kanske till och med tre, extra anställda för att avbelasta de två fullt sysselsatta handläggarna.
Det är AMS och landskapsregeringens gemensamma lösning för att påskynda handläggningen av höstens försenade studiestöd.
En het debatt har den senaste veckan pågått bland studerande, det har varit många kommentarer på artiklar om studiestödet på Nya Ålands hemsida, i messa Nyan-spalten och i form av insändare. Handläggningstiden för studiestödet inför hösten 2010 är den längsta på många år.
Inte förrän november är allt klart, har informationen varit. Men nu har landskapsregeringen och Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, AMS, kommit fram till en lösning som ska påskynda hanteringen.
Två extra anställda, som redan finns inom myndigheten, placeras om och det blir därmed en grupp på fyra personer som jobbar enbart med studiestöd och studiestödsrelaterade frågor. Den ena är en anställd som återvänder från sommarsemestern och den andra en sommarjobbare sedan några år tillbaka som nu får andra arbetsuppgifter.
– Mer folk behöver inte betyda att det görs ett bättre jobb, utan det är viktigt att det är någon som redan är bekant med arbetsuppgifterna sedan förut. Arbetet kräver en viss kunskap, säger myndighetschef Casper Wrede.
Man letar som bäst efter en passlig tredje person som då också skulle kunna anställas för att ännu öka takten på arbetet.
– Det som är viktigt är att våra handläggare blir avbelastade så de kan ta itu med själva handläggningen av ansökningarna. I dagsläget har de så fullt upp med att ta emot ansökningar och informera, att de inte har hunnit handlägga någonting, fortsätter Wrede.
Läs mer i papperstidningen!

Madelen Holmström