DELA

Engångsposter räddade ÅAB:s rörelsevinst

Det var intäkterna av engångskaraktär som räddade Ålandsbankens rörelseresultat för 2012, visar årsredovisningen som offentliggjordes i går.
Som Nya Åland berättade när bokslutskommunikén för fjolårets fjärde kvartal redovisades för en månad sedan steg Ålandsbankens rörelseresultat i fjol till 10 miljoner euro jämfört med minus 5,7 miljoner euro 2011.
Fjolåret var tufft och banken har ett nästan två år långt stålbad bakom sig med indragna bankkontor, personalminskning på cirka 70 personer i både banken och i dotterbolaget Crosskey och utebliven dividend till aktieägarna.
Men stålbadet har gett resultat, konstaterar vd Peter Wiklöf i årsredovisningen – koncernens kostnader sjunker med cirka 10 miljoner euro per år och inbesparingarna syns redan i 2012 års resultat där kostnaderna sänkts med 9 procent från 103 till 94 miljoner euro.
En smärtsam men nödvändig process, skriver han och håller med om det han hörde någon säga förra våren: ”Med hjärnan förstår jag att det här är nödvändigt men inte med hjärtat”.
Aktiekursen på Ålandsbankens A-aktie tog i går ett skutt uppåt med 9,87 procent.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre