DELA

En till oligark på åländsk mark

I fredags landade en privat Boeing 737 affärsjet på Åland. Förutom besättningen var det endast en person ombord, enligt uppgift en av Rysslands rikaste män, Oleg Deripaska. När han klev ner på åländsk mark var den röda mattan redan utrullad av planets steward.
Troligen är han här och fiskar igen.
Ännu en rysk mångmiljardär har besökt Åland. Den här gången handlar det troligtvis om affärsmannen Oleg Deripaska, som besökt Åland flera gånger förut. Men istället för en lyxjakt eller en anonym privatjet tog affärsmannen den här gången sin egna Boeing 737, ett plan som vanligtvis fylls av 200 personer på medeldistansflygningar. Och lyxjakten har körts hit av besättningen.
Det var vid 19-tiden i fredags som planet landade på Mariehamns flygplats, några minuter före Air Ålands Helsingforsplan. Efter att affärsjeten taxat in mot terminalbyggnaden steg en steward ur planet och rullade ut en röd matta.
Några minuter senare steg personen som tros vara Oleg Deripaska ut ur planet och tog sig efter en snabb passkontroll in till ankomsthallen, där han på ryska diskuterade med piloten och stewarden.


Gillar fiske
Därefter steg han in i en taxi, men vart färden gick vill taxichauffören inte svara på. Tidigare har Oleg Deripaska spenderat sin tid på Åland med att fiska abborre tillsammans med ryska vänner. Men den här gången kom han helt på egen hand.
– Han har inte hört av sig till oss, säger Patrik Lehtonen på MaPa Fishing Team, fiskeguidningsföretaget som för två år sedan guidade Oleg Deripaska genom den åländska skärgården.
Enligt uppgifter till Nya Åland handlar det om ett fiskebesök i år igen.
Läs mer i papperstidningen!

John Granlund