DELA

En strimma hopp om Neurocity

Ännu är inte allt hopp ute vad gäller företaget Neurocitys etablering av ett behandlingshem i Enklinge före detta skola. Företagets ledare har efter en lång tids tystnad nu tagit kontakt med kommundirektörn.
Senaste till årsskiftet ska verksamheten vara igång, sades det.
Det var i förra veckan som kommundirektör Jim Eriksson på Kumlinge plötsligt fick ett telefonsamtal från Neurocitys ledare David Gumpler, en man som varit omöjlig att nå sedan i våras.
– Vi talade om Enklinges skolas vinterunderhåll, säger Jim Eriksson. Olja är påfyllt och verksamhet ska enligt Gumpler komma igång senast vid årsskiftet.
En del andra formaliteter som brandsäkerheten diskuterades också.
Hela kommunen hyser numera en viss skepsis till företaget.
– Ja, vi har hört om ”senast då och då” tidigare, suckar Eriksson. Men å andra sidan varför köper man och renoverar en byggnad om man inte tänker bedriva verksamhet där?


Juridik
David Gumpler är alltså tillbaka i tjänst och verkar ha mycket att göra. Nya Åland har lämnat telefonbud på hans telefonsvarare, men han har inte ringt tillbaka.
En del arbetsuppgifter ska Gumpler ha överlämnat åt andra i företaget, som Esa Kivinen och Timo Ahonen.
Vid kommunstyrelsens möte i går kväll diskuterades en del juridiska frågor. Dels vad som kan hända med skolhuset på Enklinge om verksamheten inte kommer igång, dels vilken de båda åländska styrelsemedlemmarnas ställning blir. Det är Jan Strandberg och Markku Lahtinen som suttit i styrelsen, men inte fått någon information om verksamheten på lång tid.
– Det är ett helt otroligt läge, kommenterar Jan Strandberg.


Gula sidor
Nya Åland noterar att Neurocity är en extra flitig annonsör i i den åländska telefonkatalogens yrkesregister, de så kallade gula sidorna. På så gott som alla sidor finns en annons där man som läsare ges intrycket att verksamheten redan har kommit igång. Hänvisning ges också till en internetsida.
– Annonserna är förmedlade av Finlands gula sidor, berättar Malena Nordqvist, vid Ålands telefonandelslag som ansvarade för katalogens gula sidor.
Kostnaden ligger runt 4.000 euro. Annonseringen har betalts genom Finlands gula sidor.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax