DELA

Elever bekräftar rök- och dryckesstatistik

Både elever på sjömansskolan och lyceet menar att det är helt uppenbart att studerande i yrkesskolorna dricker och röker mer än de i lyceet.
– Sjömansskolan är inte så krävande så folk kan festa mer här, säger Sofie Gustafsson.
I onsdagens Nya Åland presenterades statistik som visar att 38 procent av de studerande i Ålands fem yrkesskolor röker varje dag. 44 procent dricker sig ordentligt berusade minst en gång i månaden. Siffrorna för lyceet är mycket lägre.
– En gång i månaden låter lite, man dricker nog snarare ordentligt två till tre gånger i månaden, säger Luan Behrami, 21.
Melinda Bäckman och Sofie Gustafsson, båda 17 år, håller med men själva varken röker eller dricker de särskilt mycket. Alla tre pluggar på hotell- och restauranglinjen på Ålands sjömansskolan, som de menar att är den värsta skolan när det gäller supande.
– Alla vet att det är lätt att komma in i sjömans trots att man festar och inte sköter skolan i högstadiet, säger Sofie. I lusse måste man plugga så mycket så man har väl inte tid att supa lika mycket.

Killarna värst
Melinda och Sofie menar att det finns fördomar både mot lusse och yrkesskolorna. Och de i sjömans som sköter sig får lida för det dåliga ryktet.
– Det är ju långt ifrån alla som beter sig så där, mest är det ju killarna, säger Melinda.
De upplever många av lusseeleverna som lite överdrivna och att de ser ner på dem som inte går där.
– De tycker att man inte kan bli något om man inte går på lusse, säger Sofie.
Rapporten visade även att användningen av andra droger är vanligare i yrkesskolorna. Luan Behrami vet själv flera som använder droger.
Statistiken som säger att 13 procent av yrkeseleverna varit deprimerade och att elva procent av de yrkesstuderande tjejerna haft sex mot sin vilja tror dock Melinda och Sofie att är överdriven.
– Vissa tror att de är mer deprimerade än de verkligen är. De har inte lärt sig att bita ihop och inser inte hur bra de har det, säger Sofie.
Och de som uppger att de haft sex mot sin vilja menar de att i många fall är tjejer som vill ha uppmärksamhet.
– Det märks på deras personlighet.

Normer
På lusse har man samma bild av verkligheten som eleverna på sjömans.
– Det handlar om de rådande normerna i skolan. I lusse är det helt enkelt inte okej att supa så mycket, säger Frans Jansson, som går andra året.
Julia Hansson säger att hon umgås mest med folk från lusse men att hon via rykten och Facebook-statusar får uppfattningen att det är stor skillnad mellan skolorna. Och utanför sjömans står det alltid många fler och röker än utanför lusse.
– På bilteorin var det en nyinflyttad kille från Helsingfors som går på sjömans och han sade att man dricker mycket mer här än på fastlandet, säger Julia.
Hon har även förstått att vuxenstuderande på sjömans lockar yngre elever att prova tyngre droger.
– Här är det nog däremot ovanligt med droger, tror Frans.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax