DELA

Ekomat skall snart synas bättre

De finländska hushållen köper i snitt ekologiska varor för 33 euro per år. Och bara 1,2 procent av dagligvaruköpen är ekoprodukter.
Det är inte mycket, men optimismen bland finländska ekoodlare och handlare är stor.
Det tycker Odlarringen-medlemmen Soile Wartiainen, som nyligen deltog i Ekodagen i Helsingfors. Där samlades runt 250 odlare och handlare från hela Finland.
Det blev mycket prat om föreningen Pro Luomus projekt som inleddes dagen före träffen.
– Man går ut på bred front för att profilera ekologisk mat i Finland. Projektet har en styrgrupp där handeln är starkt representerad. De stora inköparna är med. bland annat SOKs vd Ilkka Alarotu som är styrgruppens ordförande.
Ett led i satsningen blir det som numera också i Finland kallas ”branding”, att man ger sina varor en tydlig profil. Bland annat skall man lansera EU-märket, ett grönt löv med stjärnor som sätts på ekoprodukter.
På mötet presenterades resultatet av en marknadsundersökning där tusen konsumenter svarat på frågor om ekovaror.
44 procent testar ekovaror då och då, och 22 procent köper sådana regelbundet.
Sju procent av konsumenterna väljer alltid ekovaror om sådan finns, och den gruppen köper 54 procent av all ekomat som säljs i Finland.
56 procent av deltagarna är i teorin redo att betala mera för inhemska ekoprodukter än för importerade.Men 27 procent av hushållen köper inte alls ekoprodukter.
– Antingen tittar de väldigt noga på prislappen eller så är de av olika orsaker svåra att nå med marknadsföringsinsatser.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom