DELA

Ejdern minskar kraftigt i Östersjön

Ejderhanarna – gudingarna – i Stockholms skärgård har minskat med 50 procent sedan 2008. I västra Blekinge dog 85 procent av de nykläckta ungarna.
Det visar nya siffror från rikssvenska Skärgårdsstiftelsen och Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Ejderbon har också räknats på Lygna norr om Svenska högarna under 200 år. Där syns stora förändringar, berättar Skärgårdsstiftelsen på sin hemsida.
– För drygt tio år sedan fanns det närmare ettusen bon här – men årets inventering har gett det sämsta resultatet någonsin med endast 30 ejderbon. Det är en minskning med mer än 95 procent, säger Sten Söderlund, tillsynsman vid Skärgårdsstiftelsen.

Ingår i inventering
Ejdern är en av sju fågelarter som inventerats på Åland de senaste åren. Inventeringen har gjorts för att ge argument för en återinförd vårfågeljakt. Näringsminister Torbjörn Eliasson har tidigare sagt att landskapsregeringen ska ge de åländska jägarna ett besked i februari nästa år.
Landskapsregeringens jakthandläggare Roger Gustavsson säger att man ännu inte sammanställt årets siffror. Det allmänna intrycket är dock att ejdrarna får färre ungar nu än tidigare. Just nu finns det dessutom mycket havsörn på Åland.
– De revir som finns börjar bli besatta. Havsörnarna är så många att det är på gränsen vad de tål för sin egen skull.
Roger Gustavsson påpekar att det torde finnas mycket ejder kvar, även om stammen skulle gå ner något.
– Allvarligare är det att svärtan minskat.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman