DELA

Eckerölinjens passagerarsiffror minskar

Eckerölinjen hade sammanlagt 32.864 stycken färre passagerare under april, maj och juni i år än under samma period 2006.
– Eckerölinjen har ökat andelen annonsering med sikte på långsiktigt varumärkesbyggande. Den omviktningen har uppenbarligen har uppenbarligen gått för långt, säger Björn Blomqvist, vd för Rederi Ab Eckerö.
Han tror att marknadsföringen är huvudorsaken till de lägre passagerarsiffrorna.
– Vi har haft mindre säljdrivande annonser än tidigare. Bland annat har bilderna på fartygen varit färre och turlistan och priserna har inte lyfts fram lika mycket. Men vi har gjort justeringar den senaste tiden.
Passagerarsiffrorna för 2007 är jämförbara med 2005. Eckerölinjen har under april till juni kört 7.000 fler passagerare än 2005. Förra året slogs däremot passagerarrekord månad efter månad under sommaren.


Många utifrån
Diskussionerna om fusionen mellan Birka Line och Rederi Ab Eckerö tror han inte har påverkat passagerarsiffrorna i någon större utsträckning.
– Det är svårt att säga. Men eftersom 85 procent av våra passagerare kommer utifrån har de knappast läst om det. På sikt är det viktigt att vi har ett gott rykte på Åland, annars lär det påverka våra passagerarsiffror negativt.
Hur ser du på minskningen?
– Det är klart att vi måste följa passagerarsiffrorna hela tiden. En ny marknads-och priskampanj är några av de åtgärder vi har vidtagit.


Viking ökar
Viking Lines statistik för april-juni 2006 och 2007 visar en passagerarökning på alla linjer som trafikerar Åland.
Kapellskär-Mariehamn hade förra året 109.365 passagerare under den aktuella perioden. Samma tid i år var antalet 118.710 personer.
– Vi har noterat en tillströmning, säger vice vd:n Boris Ekman.
Birka Line ger bara ut statistik för årets tre första månader. Då ökade passagerarantalet från 380.000 till 406.000 personer jämfört med i fjol.
Brage Jansson, vice vd, vill inte kommentera statistiken för april till juni 2007.
– För den perioden har vi inte gett ut delårsrapport än. Nästa kommer den 21 augusti.
Kan du säga om det är en positiv eller negativ utveckling?
– När det gäller resultaten vill jag inte desto mer uttala mig.
Ingen på Silja Line har kunnat kommentera rederiets passagerarstatistik.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax