DELA

Drog åt handbromsen – dömdes för rattfylla

En 22-årig man har dömts för grovt rattfylleri efter att han dragit åt handbromsen under färden i en bil där han var passagerare.
Tingsrätten stödde sig på en dom i Högsta domstolen 1989.
Det var i somras som 22-åringen åkte med som passagerare i en personbil i Mariehamn. Han hade minst 1,55 promille alkohol i blodet, visade blodprovet.
Under bilfärden hade han gripit tag i bilens handbroms på ett sådant sätt som påverkat förarens möjligheter att behärska bilen. Eftersom körningen ägde rum i Mariehamn har andra trafikanters säkerhet äventyrats, kom rätten fram till, och därför dömdes han för grovt rattfylleri trots att det inte var han som körde.
22-åringen dömdes till fängelse i 35 dagar. Straffet är villkorligt och prövotiden går ut i april 2009. Han fick ytterligare 30 dagsböter à 15 euro, sammanlagt 450 euro.
Körförbudet upphör i mars nästa år. Han har haft tillfälligt körförbud från den 14 juli när bilfärden ägde rum.

Rättsfall från 1987
Det rättsfall som tingsrätten hänvisar till i sin dom skedde för så länge sedan som 1987 och var nästan identiskt med det åländska fallet.
En passagerare som hade minst 1,83 promille alkohol i blodet hade dragit åt handbromsen så att föraren miste kontrollen över bilen som dock hölls kvar på vägen. Åklagaren yrkade på straff för grovt rattfylleri, men tingsrätten i Kouvola friade.
Åklagaren besvärade sig till Kouvola hovrätt som inte ändrade tingsrättens dom. Högsta domstolen gick däremot på åklagarens linje och gav 1989 sin prejudicerande dom – passageraren dömdes för grovt rattfylleri.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax