DELA

Dramatisk båtolycka i tingsrätten

Sjödramat under åskvädersnatten i augusti i Geta har nu nått tingsrätten. Åklagaren yrkar på att den stora motorbåtens förare döms till dagsböter för fylleri och sjötrafikbrott.
Det var den 8 augusti i år som olyckan inträffade. En åländsk daycruiser, drygt 9 meter lång, gick på grund invid en holme väster om Isaksö mellan Högholm och Stora Granskär kvart över tolv på natten. Båten fick ett stort hål och sjönk till hälften och de sju personerna ombord och båtens förare vadade i land på en holme.
I går hölls rättegången där båtens förare åtalades för sjöfylleri och sjötrafikbrott. Enligt den utredning som gjorts hade han minst 1,5 promille alkohol i blodet när båten grundstötte i regn och åska. Mannen åtalas också för sjötrafikbrott eftersom han enligt stämningsansökan inte anpassat farten till omständigheterna och utsatt passagerarna för allvarlig fara.
Båtföraren medgav fylleri och grundstötning men tyckte att det fanns förklaringar till att olyckan hände. När sällskapet började återresan en kvart före midnatt från Hammarland Strömma dit man åkt över dagen var vädret fint och det blåste inte.
Kring midnatt uppstod ett kraftigt åskväder. Det regnade häftigt och sikten var tidvis bara ett par meter. Det stormade hårt, upp till 20 meter per sekund.
Båtföraren berättade att han följde enbart radarbild och GPS-plotter.
– Vi kom in i sundet vid Isaksö med 12-13 knops fart. Om man kör saktare går signalerna inte fram till instrumenten. Ju mera det regnade, desto sämre blev radarbilden. Jag följde strecket på GPS:en från när vi körde till Hammarland tidigare på dagen, berättade han.
Han antog att åskvädret kunde ha stört någon satellit, men hade inga bevis. Trots det fortsatte han köra och hamnade utanför farleden.
– Om det hade varit dager så hade jag navigerat efter verkligheten. Men nu var det ju becksvart.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre