DELA

Drabbad av stödstrulet: ”Jag blev helt förkrossad”

För lärarstuderande Tanja Lindberg innebär den långa handläggningstiden för studiestödet en ekonomisk katastrof.
Nu överväger hon att ta ännu ett sabbatsår eftersom hon inte har råd att leva i Stockholm till november utan studiestöd.
I höst skulle Tanja Lindberg ha inlett sitt tredje år som lärarstuderande vid Stockholms universitet.
Hon brinner för att undervisa och skulle i vår ha läst matematik för att i vår vara redo för att skriva en C-uppsats om matematikundervisningen i de åländska skolorna. Men nu ser hennes plan ut att gå i stöpet på grund av AMS långa handläggningstider för studiestöd.


Först i november
När hon lämnade in sin studiestödsansökan förra veckan fick hon beskedet att studiestödet kommer först i november. Orsaken till att hon lämnade in sin ansökan så pass sent var att hon helt enkelt inte visste om hon hade kommit in på kursen hon sökt förrän då.
– Jag blev helt förkrossad när jag fick reda på det, säger Tanja Lindberg, som trodde det var ett skämt när hon såg lapparna som var upphängda i AMS korridorer.
När hon pratade med en av handläggarna på AMS förstod hon att det var allvar.
– Hon sade att hon hoppas att jag har sommarjobbat. Och sedan föreslog hon att min man skulle bekosta mina studier.


Skjuta upp studierna
Just nu har hon ingen aning om hur hösten kommer att se ut, eftersom hon helt enkelt inte har råd att plugga. Hon överväger att skjuta upp studierna i ett år och stanna på Åland för att arbeta som elevassistent. Att söka socialbidrag går inte eftersom hon är gift, att få ett vanligt lån är hopplöst eftersom hon inte har något jobb.
– Jag ska försöka låna pengar av släktingar för att få ihop till mat, kurslitteratur och hyra. Det är egentligen det enda som behövs, jag är van att leva snålt som student. Men det är dyrt att leva i Stockholm, hyrorna är höga och jag måste köpa SL-kort varje månad för att kunna ta mig till skolan med tunnelbanan.

Läs mer i dagens Nya Åland!

John Granlund

john.granlund@nyan.ax