DELA

Djurskyddarna känner sig orättvist påhoppade

De personer som driver Ålands djurskyddsförering gör det helt utan lön och på sin egen fritid. Nu känner de sig påtrampade efter den senaste tidens kritik i insändare i tidningarna.
– Många tror att arbetet inom djurskyddsföreningen skulle vara ett avlönat heltidsjobb och riktar utgående från det elak kritik mot oss, säger föreningens ordförande Carita Facius.
– Vi är en helt ideell förening. Vi jobbar helt gratis på vår egen fritid, det vill säga vid sidan av våra ordinarie jobb. Det betyder till exempel att vi inte alltid genast hinner svara på alla de mail som kommer eftersom vi måste prioritera det som är akut.
Verksamheten finansieras av medlemsavgifter, några donationer, ett litet grundbidrag från Mariehamns stad och det som medlemmarna lyckas skrapa ihop bland annat genom evenemanget Djurens dag.

Stor insats
Siffrorna i verksamhetsberättelsen vittnar om att Ålands djurskyddsförening gör en stor insats för hemlösa tamdjur i landskapet.
Bara under 2009 tog föreningen hand om 71 hemlösa tamkatter. I varje enskilt fall sökte man med ljus och lykta efter en ägare. I de fall där ingen ägare dykt upp har föreningen tagit katten till veterinär, fått den undersökt, vaccinerad och kastrerad eller steriliserad.
– Föreningen betalar alla veterinärkostnader, därför tar vi också betalt för de katter som vi hittar nya hem till, säger Facius.

Läs mer i dagens Nya Åland

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN