DELA

Dieselbilarna blir fler

Andelen bilar med dieselmotor ökar också på Åland, om än inte i samma takt som i vår omvärld.
– Vi måste tänka om själva som försäljare, säger Stanley Skogberg vid Bilhallen.
Årets första åtta månader har 22 procent, alltså mer än var femte person- och paketbil, varit bestyckad med en dieselmotor.
Det är en kraftig ökning från fjolåret då drygt 14 procent av de nya bilarna var dieslar. Då var det också övervägande paketbilar som såldes med dieselmotorer. De utgör en stor del också i år, tillsammans med pickuper och suvar, men nu börjar också mindre personbilar säljas med dieselmotorer.


Morot måste
– Jag tror smådieslarna kommer, folk prata om det allt mer, och om skatten ändras så det blir billigare så tar det fart. Det måste finnas en morot. Vi har inte haft dieselbilar hemma heller så att folk får prova. Vi får tänka om själva, säger Stanley Skogberg.
Också Marie-Louise ”Kicki” Karlsson vid Berrolfs känner av ett ökat dieselintresse.


Miljötänkande bra
– Intresset har absolut ökat. Vi har vår färskaste modell, Toyota Auris, som kommer nu med en 177 hästars diesel. Den är jätteintressant och vi skall också ta hit den och visa upp den.
Hon tycker att det ökade miljötänkandet känns bra.


Billigt alternativ
Sven Westergård vid Håwe-bil känner också av en mycket större efterfrågan på dieselbilar även om försäljningen inte accelererat så mycket än så länge. Han pekar också på ett alternativ, den lilla Peugeot 107, en liten bensindriven bil som är miljöbilsklassad i Sverige.
– Den har vi börjat sälja flera av nu, den är billigare än en mopedbil.
Peugeot 107 är identisk med systerbilarna Toyota Aygo och Citroën C1.


Försäljning ner
Om det är uppåt för andelen dieselbilar är det desto mer neråt för nybilsförsäljningen. Jämfört med i fjol har försäljningen gått ner 9,5 procent årets åtta första månader. Ser man några år tillbaka är nergången ännu större.
Importen av begagnade bilar är fortsatt stor, även om den nu stampar på stället.
– Det är klart att det säljs mindre nytt, men jag tror att det kommer att svänga om ett par tre år, säger Stanley Skogberg.
Han påpekar ändå att det är svårt att veta och att det gäller att anpassa sig efter marknaden.
– Vi funderar på att anställa en säljare till. Själv jobbar jag halvtid sedan årsskiftet.


Lång leverans
Kicki Karlsson vid Berrolfs har haft problem med långa leveranstider i sommar.
– Det är jättegalet, men från och med nästa månad börjar det bli mera normalt.
Sven Westergård vid Håwe-bil är nöjd med nybilsförsäljningen för egen del.
– Vi har så otroligt många modeller på gång, så jag är inte orolig. Om man ser till bilskatten så gjorde finska staten en dum grej då man inte ändrade bilskatten samtidigt som man ändrade importreglerna. Då hade inte den här situationen uppstått.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax