DELA

De levererar ekomat hem

Tänk att få en kasse full med ekologiska grönsaker och frukter hemförd till dörren varannan vecka. Från och med slutet av sommaren är det möjligt i Mariehamn
Boende utanför stadsgränsen kan be att få kassen till jobbet eller bekanta.
– Idén har funnits länge. Det här är en möjlighet för åländska konsumenter att göra en konkret miljöhandling, säger Ann-Charlotte Funck.
Det är Lotta Jakobsson, Soile Wartiainen och Ann-Charlotte Funck som har kommit på och genomför idén med den ekologiska grönsaks- och fruktkassen. De har bildat ett aktiebolag med namnet Trifolium Ab.
– Vi fortsätter med våra vanliga jobb, det här gör vi på fritiden. Vi vill starta i lagom takt och växa in i kläderna. Det här satsar vi seriöst på så det skall bli bra från början, säger Lotta Jakobsson.


Förhållandevis stort
I början av juni delade de ut ett brev till hundra utvalda personer. De fick i sin tur tipsa vidare om andra som kunde tänkas vara intresserade av kassen.
– Vi har fått 25 svar och många har tipsat vidare, säger Soile Wartiainen.
I inledningsskedet vill de inte ha fler än 50 grönsaks- och fruktprenumeranter, projektet får inte bli för stort.
– Men i Sverige startade ett liknande projekt med 20 prenumeranter och i riket började man med 25, så vi är förhållandevis stora, säger Ann-Charlotte Funck.


Basbehov
I första hand anlitas Odlarringens odlare och Odlarringen är också samarbetspartner. Priset på kassen är än så länge oklart.
– Till att börja med kan man bara prenumerera på kassen i en storlek, men i framtiden hoppas vi kunna erbjuda olika storlekar, säger Lotta Jakobsson.
I kassen finns rotfrukter, lök, salladsgrönsaker och diverse frukter. Det är tänkt att innehållet skall täcka basbehovet för två veckor.
– Kassen varierar förstås beroende på säsong. Dessutom vill vi gärna sätta med något överraskande också. Den kommer aldrig att se likadan ut, säger Ann-Charlotte Funck.
Ålands egna ekologiska grönsaker prioriteras, men det lokala utbudet kompletteras med importerade produkter.
– På det här sättet vill vi visa att efterfrågan på ekologiska grönsaker är stor och att förhoppningsvis börjar fler odla ekologiskt.
Speciellt svårt är det att få tag på ekologiska frukter från Åland. Bananer är till exempel inte tänkbart, men den åländska ekologiska äppelodlingen skulle gärna få öka, menar de.
– Vi vill också skapa ett tryck på de åländska odlarna och visa att det finns folk som vill ha ekologiskt odlat.


Bara början
I praktiken hyr bolaget lokaler som är lämpliga att packa i, och trots att de skojat om att cykla runt med kassarna tar de nog bilen.
– Det har faktiskt undersökts om det är mer miljövänligt att köra runt till kunderna eller att varje kund kör till butiken. Det har visat sig att det är bättre med hemkörning, säger Lotta Jakobsson.
Ålandsbanken stöder projektet med bidrag från sitt miljökontobonus. Trion är noggrann med att endast kontrollerade produkter skall finnas i kassen.
– Det har funnits en tydlig beställning på det här. Det här är bara början, det finns massor med sätt att utveckla kassen. Vi börjar blygsamt men det här kan bli hur stort som helst, säger Soile Wartiainen.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax