DELA

Därför sorteras tetrorna skilt

Åtta fack behövs i återvinningskärlet även om tetrorna och flingpaketen läggs i samma fack, påpekar enhetschef Robert Nylund på Ålands renhållning.
Han fick ta emot många samtal efter Nya Ålands artikel i torsdagens tidning om mjölktetrornas väg efter att de lagts i återvinningskärlet. Orsaken var nyheten om att tetrorna packas ihop med kartong – det vill säga tunna förpackningar – hos återvinnningsföretaget Paperinkeräys i Åbo.
Orsaken till att de åländska hushållen sorterar tetrorna skilt är dels att det kärl där tetrorna läggs töms oftare än det kärl där kartong/wellpapp läggs och att hanteringen därför blir mera hygienisk, dels därför att Ålands problemavfall i tiden gick in för att tetrorna sorteras skilt för sig.
Robert Nylund påpekar också att tetrorna balas ihop endast med tunna kartongförpackningar i Åbo – inte med wellpapp som kännetecknas av det vågformade skiktet. (ao)

Åland 24-programmet Uppdraget om tetrans väg till återvinning som skulle ha premiärvisats på torsdagskvällen har fördröjts. Ny sändningstid är måndag kväll kl 18.00. Då kan Uppdraget också ses på Ålands 24:s hemsida.