DELA

Dags anmäla din luciakandidat

Kvällarna blir allt mörkare och snart är det dags att utse årets ljus- och sångglädjespridare.
Vem vill du se som Ålands lucia i år? Nu är det dags att anmäla kandidater.
Även om det ännu känns som höst ute är det dags att nominera kandidater till årets luciakampanj. Det som eftersöks är sångglada tjejer, födda 1989 eller tidigare, som under hösten och vintern vill lägga tid och energi på att öva, uppträda och på detta sätt samla in bidrag till luciakampanjen.
– Kampanjen har ju två syften, dels att sprida glädje och samtidigt samla in pengar till dem som behöver hjälp, säger luciakommitténs nya ordförande Dan Mikkola.
– Vi hade verkligen kul i kommittén ifjol och i år ska vi järnet, säger han.

Många ideer
Det var en entusiastisk och idésprutande kommitté som sammanträdde för första gången i måndags. Tanken är att det ska bli en riktig folkfest på Torget, efter luciakröningen den 13 december. Bland annat kommer även en kör från musikinstitutet att uppträda på torgscenen.

Laine sköter sången
I kommittén sitter representanter från Folkhälsan, ungdomsförbundet, musikinstitutet och näringslivet.
Som sångledare för gruppen fungerar i år musikledaren Anders Laine. Det är även han som bedömer kandidaternas sångglädje och -förmåga på uttagningen den 14 oktober.

Uppskattad lucia
Ny viceordförande för i år, och som per automatik blir ordförande nästa år, är egenföretagaren Ulrica Danielsson.
– Det här är ett bra ändamål att engagera sig i. Det är en fin tradition som hålls vid liv, säger hon, och får medhåll av musikinstitutets t.f. rektor Siv Ekström.
– Jag uppskattar den åländska modellen av luciafirandet. Det blir mer än en skönhetstävling, med sina fina sångprogram och välgörenhet, säger hon.

Tusentals euro
Ifjol samlade luciakampanjen på Åland in 18.000 euro, genom bland annat röstningen, lotteriet och julkort. Pengarna delas sedan ut, efter ansökan, till personer som behöver ekonomisk hjälp.
Anmälningar av luciakandidater ska vara folkhälsan tillhanda senast den 12 oktober klockan 12.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax