DELA

Crosskey sjösätter sitt största projekt

Ålandsbanken har tagit i bruk ett nytt banksystem i Sverige. Bakom lanseringen av det nya banksystemet och internetkontoret på alandsbanken.se står Crosskey Banking Solutions.
Det största och mest resurskrävande it-projektet i företagets historia. Så beskrivs Crosskeys arbete med banklösningen för Ålandsbanken Sverige.
Resan började egentligen redan när Ålandsbanken köpte Kaupthing Sverige i början av 2009.
– I affären ingick den svenska bankens system men för att spara på kostnader och effektivisera rutiner ville vi ta i bruk samma dagligbanksystem som i Finland och flytta det svenska internetkontoret till samma plattform, säger Teija Engman, operativ direktör på Ålandsbanken.

Ett års jobb
Uppdraget gick till dotterbolaget Crosskey. Vd:n Carita Weiss säger att 160 personer varit involverade i projektet, vissa på heltid och andra på konsultbasis.
– I praktiken har vi jobbat med det här i drygt ett år.
Det Crosskey har gjort är att utveckla ett banksystem som fungerar på den svenska marknaden. Man har även tagit fram en helt ny internetbank till Ålandsbanken Sverige.
Utmaningarna har varit många. De finansiella marknaderna i Sverige och Finland är uppbyggda på olika sett. Det handlar om allt från pengaflöden till hur kontonummer eller personnummer ser ut.
Helgen då informationen från det gamla systemet skulle konverteras till det nya var intensiv. Det fanns ett minutschema för allt och en grupp satt redo att gripa in om något skulle hända.
– Inget får gå fel i ett sådant läge, säger Carita Weiss.
Men klockslag efter klockslag kunde prickas av enligt planen och i dag ligger det nya internetkontoret ute på nätet.
– Allt rullar och går. Vi kan visa att våra system fungerar i Sverige!
Läs mer i papperstidningen!