DELA

Champagne-bärgningen har börjat

Arbetet med att bärga vad som tros vara världens äldsta champagne har påbörjats. Ungefär ett 70-tal flaskor exklusiv champagne ska bärgas från ett 200 år gammalt skeppsvrak nära Föglö i Ålands södra skärgård, skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.
Pressmeddelandet fortsätter:
Flaskorna, som ligger bevarade på havets botten på cirka 50 meters djup, lyfts nu upp till ytan. Marknadsvärdet på champagneflaskorna har av experter bedömts vara flera tiotusentals euro per flaska.
I mitten på juli upptäcktes ett tidigare okänt skeppsvrak på åländskt vatten. Dykare från Åland och Sverige kunde då hämta upp en flaska champagne. Efter cirka 200 år på havsbottnen hade flaskans innehåll bevarats synnerligen väl. Tack vare rätt temperatur och mörker har lagringen varit optimal och trycket i flaskorna har gjort att saltvatten inte kunnat tränga in genom korkarna.
Enligt ledande champagneexperter är det en mycket högklassig och exklusiv champagne som nu hämtas upp ur havets djup. Att det handlar om världens äldsta bevarade champagne anses vara mycket sannolikt.
– Av allt att döma håller vi nu på att bärga världens äldsta champagne. Att den skulle finnas på Åland känns helt fantastiskt, och vi är mycket glada över de möjligheter som det här ger oss, säger avdelningschefen vid utbildnings- och kulturavdelningen vid Ålands landskapsregering, Rainer Juslin.
Man har ännu inte kunnat slå fast skeppsvrakets ursprung och exakta ålder, mer än att det troligen är ett fartyg som gick under i början av 1800-talet.