DELA

Carina Aaltonen (S) fick fortkörningsböter

– Jag hoppas att fler än jag tar sig i kragen och lättar på gasen. Man kan göra roligare saker för pengarna än att betala böter, säger lagtingspolitikern Carina Aaltonen (S) som togs för fortkörning i söndags.
Carina Aaltonen körde 73 km i timmen på 50-sträckan på Svibybron på väg mot Jomala vid halv tolvtiden på söndagen.
– Emmaus jubileumsseminarium hade pågått från fredagen och i söndags förde jag först folk till färjan och körde sedan ut mot Gregersö. Det var då jag fastnade i radarkontrollen.
”Det är bra att poliserna gör sitt jobb”, säger hon.
– Det sa jag också till dem. Det borde göras fler sådana här kontroller. Det är lätt hänt att man sitter i egna tankar och kör för fort, och jag ska verkligen se upp framöver.
I handen fick hon en böteslapp på 115 euro.
– Jag rekommenderar alla att hålla hastighetsbegränsningarna och göra något roligare för pengarna. Där for mina nya vinterstövlar!


Ut på Facebook
Hon har inte gjort någon hemlighet av händelsen utan gick tvärtom ut med den på nätet via Facebook några timmar senare, vilket bland annat ledde till en rätt rolig debatt med lagtingskollegan Danne Sundman (Ob) som för ett par år sedan körde för fort i Jomala Önningeby med en sportbil som blev till skrot.
I deras dialog fick också Harry Jansson, numera C-lagtingsledamot, sig en släng för sin fortkörning i samma kommun för något år sedan på 50-sträcka.
Danne Sundman: ”Jamen drog du inte den där om medelhastigheten (à la Harry)?”
Carina Aaltonen: ”Jag berömde de unga snygga poliserna och sa till dem att de gör ett bra jobb samt tipsade dem om andra platser de kan stå på för att göra ännu bättre insatser”.


”PR-effekt”
Sundman: ”Om du som lagtingsledamot klantar till det i trafiken, vad gör du då? 1) Far raka vägen hem, betalar böterna och berättar inte åt någon. 2) Skriver det på Facebook så att alla vänner ser det för att det garanterat ska komma i tidningen för att du inser att netto-PR-effekten att få namnet i tidningen ändå är avsevärd trots att det lär komma en drös sågningsmess?”
Aaltonen: ”Men Danne, ett är säkert. Jag kommer aldrig att nå upp till dina höjder beträffande trafikfadäser och mediahype. Du spelar i en helt egen division. Harry, Åke och eventuellt jag harvar på i korpligan.
(Åke Mattsson (Lib) har också åkt fast för fortkörning).
Sundman: ”Japp, sant. Mitt namn nämndes mer än 250 gånger i massmedia, bara för en enkel dikeskörning…”


Seminarium
I Emmaus-seminariet deltog 35 personer från tio olika Emmausgrupper i Finland och Sverige. Det är 60 år sedan Emmaus grundades, 50 år sedan etableringen i Norden och 40 år sedan Emmaus på Åland antog Emmausmanifestet – samma regler som alla de 300 grupperna i 36 länder i världen följer.
Emmaus huvudmål är att hjälpa dem som lider allra mest och att också arbeta för att undanröja orsakerna till lidandet.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax