DELA

Calle Greiff antyder korv-korruption

Mariehamnaren Calle Greiff har i flera insändare under sommaren kritiserat bygget av Korv-Görans vid Lilla torget.
Nya Åland har träffat honom för att tala om några av de anklagelser han fört fram.
Calle Greiff vill att Mariehamn skall vara en levande stad. Hans huvudpoäng är Korv-Görans inte passar i hörnet mellan Strandgatan och Nygatan eftersom Lilla torget isoleras. Det är dumt, eftersom området blivit ett välfungerande centrum för krog- och nöjeslivet i Mariehamn, tycker Calle Greiff.
– När jag läste i tidningen att det här var på gång trodde jag att det skulle bli en liten korvkiosk. När jag fick se ritningarna gick jag rakt upp i taket. Jag tänkte ”det här är inte sant”. Men det var det ju.
Ilskan över beslutet resulterade i flera insändare som publicerats under sommaren. Debatten har också varit livlig i messaspalter och på nätet.


Mutor?
I din insändare i fredags skrev du att det finns nedgrävda sedelbuntar i den här affären. Vad menar du med det?

– Det kan vara mycket. Jag har inte sagt att det handlar om mutor – men finns det folk, som inte synts i bilden, som är med och stöttar med ekonomin? Det fanns annan verksamhet på gång i hörnet innan fastighetsägaren bestämde sig. Säkert var det budgivning i slutändan.
I insändaren i fredags antyder du också att vi på Nya Åland är förhindrade att gräva i Korv-Göranhistorien på grund av vår ägarstruktur. Vad menar du med det?
– Kan det till och med vara så att Arken är inblandade i det här?
Men är det inte motsägelsefullt? Arken har ju sagt att de missgynnas av Korv-Görans.
– Jo, men varför är Arken inte mer aktiva än vad de varit. Jag förväntar mig att Arken, eftersom de gav ett negativt utlåtande i samband med bygglovet, besvärar sig till förvaltningsdomstolen. Då klargör de sin roll.
Men Anders Wiklöf (även storägare i Nya Åland red. anm.) borde väl som Arkens ägare ha intresse av att vi gräver i Korv-Göranbygget och inte tvärt om?
– Bara för att vd:n är emot Korv-Görans behöver det inte betyda att Wiklöf är emot det. Jag tror att många människor lockats från torget till nya Arken garden. När man själv är ute och reser letar man inte upp krogarna utan går till ett ställe som ser bra ut.
Läs en längre intervju i papperstidningen!

Fredrik Sonck