DELA

Brand på Parkgatan 24

Fyra personer fick föras till sjukhus med ambulans i går kväll då en av lägenheterna vid missbrukarboendet Parkgatan 24 i Mariehamn började brinna.
Elden kunde snabbt släckas men rökutvecklingen var så kraftig att akutavdelningen på sjukhuset bestämde sig för att kalla in samtliga husets invånare för kontroll.
Det var vid 18-tiden i går kväll som automatalarmet vid Parkgatan 24 i Mariehamn utlöstes. Enligt vittnen som Nya Åland har talat med syntes lågorna tydligt genom byggnadens fönster.
– Branden började i en av lägenheterna och då vi kom till platsen var bostaden redan helt övertänd, berättar brandmästare Patrik Lindberg.
– Men på uppskattningsvis tio minuter hade vi lyckats släcka elden och våra rökdykare hade också fått ut den person som befann sig i lägenheten.
Mannen hade brandskador och fördes omedelbart till Ålands centralsjukhus. Ytterligare tre personer fördes direkt med ambulans till sjukhuset.


Många utryckningar
Något senare på kvällen kontaktade akutpersonalen polisen och begärde att samtliga av husets invånare skulle föras till kontroll. Sammanlagt rör det sig om tiotalet personer.
Det är Mariehamns stads sociala myndigheter som äger lägenheterna i Parkgatan 24. Samtliga lägenheter är kopplade med automatlarm till räddningsverket och utryckningarna till byggnaden har under årens lopp varit oerhört många, hittills har det dock endast handlat om mindre saker som till exempel kastruller som har glömts bort och förorsakat rök som utlöst larmet.


Huset evakuerat
Är ett tvåvåningsträhus utan personal rätt boendeform för missbrukare?
– Det vill jag inte uttala mig om, säger Patrik Lindberg.
Både Räddningsverket och Strandnäs FBK deltog i släckningsarbetet och dessutom kallades Lemlands frivilliga brandkår till platsen. Totalt åtta bilar och över 20 män var inblandade från brandkårens sida.
Parkgatan 24 har nu evakuerats och socialbyråns representanter i stan fick tillbringa kvällen i går med att ordna alternativt boende för alla invånare.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax