DELA

Brand kan ha startat vid kamin

Branden som förstörde ett hus i Geta Bolstaholm i måndags kan ha börjat i närheten av en braskamin.
Branden kan möjligen ha med kaminens montering att göra, säger man på polisen i Mariehamn.
Någon misstanke om brott finns inte.
Ägaren som köpte huset för ett år sedan hade renoverat det grundligt och köpt ny inredning. Snart skulle hon ha flyttat dit från sin lägenhet i staden.
Men inget gick att rädda vid branden i måndags.


Gäst kände röklukt
Husägaren var själv inte där när huset brann.
En manlig bekant från Estland som var på besök hade nyss kommit hem från en fisketur när han kände röklukt. Han slog larm, men elden spred sig så snabbt i huset med stockväggar att brandkårerna som ryckte ut inte kunde rädda byggnaden.
Mannen hann bara rädda personliga dokument innan han var tvungen att rusa ut ur huset. Möblerna, och allt annat som tillhörde husets ägare, blev kvar i lågorna.
Mannen fördes till sjukhuset.
– Jag kom just därifrån. Han blir utskriven i morgon, nu skall han vara kvar där för observation, säger kvinnan till Nya Åland på tisdagen.


Vill bygga nytt
Hon flyttade från Tallinn i Estland till Åland för nio år sedan, och har bott och arbetat här sedan dess.
Hon såg fram emot att flytta till Geta – och det vill hon fortfarande göra. Hon hoppas kunna bygga ett nytt hus på samma plats.
Geta kommun har erbjudit henne ett tillfälligt hyresboende intill Geta hemgård.
– Det som hänt är högst beklagligt. Vi gör vad vi kan och räcker ut en hjälpande hand, säger kommundirektören Erik Brunström.
Kvinnan berättar att flera Getabor hört av sig.
– De har ringt och frågat mig om jag behöver hjälp på något sätt. Jag har så att jag klarar mig, men de är vänliga och jag uppskattar det mycket att de ställer upp om det behövs.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax