DELA

Bonusbarnbarn på besök

Genom Mariehamns stads generationsprojekt har äldreboenden tagit kontakt med daghem och eftermiddagsverksamheter för att gamla och förskolebarn ska kunna umgås och hitta på saker tillsammans.
– Det är viktigt med sociala kontakter för de äldre. Det finns många som är väldigt ensamma, säger Isabella Oesch-Lönnqvist på Trobergshemmet.
På Trobergshemmet är det liv och rörelse när Väktars dagis är på besök. Sorlet ljuder genom korridoren. Ungefär en gång i månaden kommer förskolebarnen och träffar de äldre. Igår var första gången för den här gruppen sexåringar.
– Vi har sångstunder, spelar spel, äter tillsammans och gör roliga saker. Till exempel har vi varit och tittat på film och bakat pepparkakor, säger Isabella Oesch-Lönnqvist, som arbetar på Trobergshemmet.
Eva Österman, som en av de boende på hemmet, sitter och spelar spel med Sanfrid Sjövall och förskolebarnen Måns Åström, Leo Granskog och Anna Hollsten.
– Det är trevligt, jag tycker om barn, säger Eva Österman och gnuggar tärningarna.
Vid ett annat bord sitter Linn Holmström och Emilia Svens och spelar ”Tårtkalaset”. De tycker att det är kul att spela med tanterna, och det är kanske lite extra spännande eftersom de inte har spelat det här spelet förut.
– Det är roligt att spela, även om jag hellre skulle vilja ha en riktig tårta, säger Emilia Svens.

Minnesträning och kåldolmar
Förutom generationsprojektet har Trobergshemmet en dagverksamhet där äldre som bor hemma får komma och umgås med andra pigga tanter och farbröder.
– Vi har öppet måndag till fredag mellan klockan 10.30 och 15.30. Vi betalar taxi åt dem som vill åka hit. Besökarna får lunch och kaffe och vara med på dagens aktivitet, säger Isabella Oesch-Lönnqvist.
Alla dagar är det olika teman. De gamla kan få träna minnet med hjälp av till exempel korsord och spel, baka, laga kåldolmar eller åka på en utställning eller ett restaurangbesök. Det finns också möjligheter till sittdans och gympa.
– Det är bra för de anhöriga också, att de vet att de äldre får ha ett roligt, socialt liv. Det är ju det som är det viktigaste.

LINNEA FRIMAN

linnea.friman@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax