DELA

Blom basar även skogsägarna

Vd:n för Ab Skogen, Joakim Blom, får utökat förtroende. Den 1 september valdes han enhälligt till ny vd för Ålands skogsägarförbund.
Att sitta på två stolar, som även föregångaren Folke Engblom gjorde, ser Joakim Blom som klar fördel.
– Jag kommer till ett delvis dukat bord, konstaterar han i ett pressmeddelande. Folke Engblom har framgångsrikt skött såganläggningen och flisstationen och resultatet ser bra ut nu. Jag vill fortsätta den väg han visat.
Det råder en högkonjunktur inom skogsindustrin, i synnerhet för sågverken, och både företag och skogsägare får ut mera för sina produkter. Men Joakim Blom är ändå inte helt nöjd och funderar mycket över hur företagen ska tackla framtidens utmaningar.
– Det byggs mycket på Åland för tillfället men en stor del av virket kommer från fastlandet, säger han. Så ska det inte behöva vara. Vi har prima byggvirke på Åland och genom att använda lokalt material slipper man dessutom långa transporter. Klimatet blir en vinnare på många sätt.
Joakim Blom är ekonomie magister från Åbo Akademi. Ursprungligen från Nykarleby men flyttade från Stockholm till Åland för att bli vd för Ab Skogen för fyra månader sedan.
I Stockholm verkade han som bokförare på Coca-Cola Drycker Sverige och han har även varit lärare i redovisning vid Handelsinstitutet i Åbo. Erfarenhet från skogsindustrin har Blom fått genom arbete på UPM-Kymmene och Metsäliitto samt när han var chef på skogsmaskinstillverkan Logsets dotterbolag i England.
Utöver detta har Blom också en Skogsbruksexamen och är författare till boken ”Skogsvårdsföreningarna i Finland – vinstmaskiner eller rådgivare?” (ka-f)