DELA

Bilhandlare misstänks ha förskingrat 14.850 euro

En man ställdes i går inför rätta, misstänkt för att ha förskingrat 14.850 euro från en bilfirma som han varit delägare i.
Mannen bestrider åtalet, dels för att han anser att ärendet är preskriberat, dels för att han anser att anklagelserna saknar grund.
Enligt åklagaren har den misstänkte vid flera tillfällen under 2003 förskingrat pengar från bolaget:
1.500 euro. Pengar som mannen ska ha fått som kontant betalning för en Mercedes Benz.
1.100 euro. Mannen ska ha betalat bort en skuld genom att byta skulden mot en Nissan King Cab som företaget ägde.
3.750 euro. Mannen ska ha sålt en Honda Civic och behållit pengarna för sig själv.
8.500 euro. Mannen ska själv ha använt 4.000 euro av bolagets aktiekapital. Resterande 4.500 euro ska ha betalats som förskott på lön till en annan person.
– Med tanke på att åtalet gäller många olika punkter och att förskingringen skadade bolaget svårt bör brottet ses som grovt, säger landskapsåklagare Karl-Johan Nyholm.


Firmans utgifter
Den misstänkte mannen bestrider åtalet. Han menar att ärendet är preskriberat eftersom bilfirman gick i konkurs för länge sedan, och dessutom anser han att anklagelserna saknar grund.
Han säger att de pengar som saknas har använts för att betala kostnader inom firman, bland annat transportkostnader för att hämta olika bilar till och från Åland. Han säger också att han har redovisat detta, men att bolagets styrelseordförande skött bokföringen slarvigt.
Mannen är tidigare dömd för ekonomisk brottslighet. Det vill åklagarsidan att man beaktar när dom fastställs.

MALIN LUNDBERG