DELA

Bilbälten i fokus för polisen

Allt färre använder bilbälte i framsätet. Därför intensifierar polisen övervakningen i hela Europa den här veckan.
Bakom kampanjen står det europeiska trafikpolisnätverket TISPOL.
Det slarvas mer med bilbältet i tätorter än på landsbygden. En ny undersökning som Trafikskyddet gjort visar att 92 procent av personbilsförarna utanför tätorterna använde bilbälte år 2007, vilket är tre procent färre än år 2006. I tätorterna använde 87 procent av personbilsförarna bilbälte.
För passagerarna är andelen 91 procent utanför tätorterna och 84 procent inom tätorterna. Undersökningen visar också att paketbilsförare är sämst på att använda bilbälte. Närapå varannan förare struntar i bältet.
Intensivkontrollen som pågår denna vecka genomförs samtidigt i alla 26 medlemsländer, också här på Åland.
– Enligt uppskattningar skulle till och med 6 000 människoliv kunna räddas i trafikolyckor i Europa om alla förare och passagerare i fordonen använde bilbälte, konstaterar överkommissarie Pasi Kemppainen vid Rörliga polisen. (jl)

Fakta/Bilbälte
Genom att använda bilbälte halverar du risken att dödas eller skadas allvarligt vid en kollision.
Utan bilbälte kan du kanske klara en krock i ca 7 km/timmen om du är beredd på kollisionen och är tillräckligt stark för att ta emot dig.
Redan vid hastigheter under 50 km/timmen slår du med stor kraft mot ratten, vindrutan eller bilens inredning. Passageraren i baksätet kastas fram med en krockvikt på ca 3 ton.
Barn under 12 år som är kortare än 150 cm behöver olika skyddsanordningar som komplement.
En krockkudde ersätter inte bilbältet.
Källa: Landskapsregeringen