DELA

Bilar slirade och båtar slet sig

Kulingvindar och snöfall orsakade en del oreda i trafiken och på sjön i går. Fordon körde fast i snömodden och båtar slet sig ur sina förtöjningar.
Ostliga kulingvindar upp till 20 meter per sekund drog över Åland på tisdagseftermiddagen. Samtidigt föll flera centimeter snö vilket orsakade ett mindre kaos i trafiken. Nyan fick under gårdagen flera rapporter om bilar i diket och trafikstockningar på grund av fordon som kört fast i snömodden.
Ålands polismyndighet skickade med anledning av det hala väglaget ut ett pressutskick där man påminde trafikanterna om att vara extra uppmärksamma på de dåliga trafikförhållandena som rådde under gårdagen.
– Det kan vara mycket halt på vissa vägsträckor, speciellt i korsningsområden och i rondellerna. Sänk hastigheten och håll avstånd till framförvarande fordon. Uppmärksamma att halt väglag förlänger bromssträckan, skrev kommissarie Nina Rasmus.
Vid 18 – tiden på kvällen inträffade en olycka i Jomala Röjskär med en lastbil och en paketbil inblandade.
– De körde i samma riktning och ett av fordonen körde in i det andra, berättar vakthavande på polisen.
En person uppsökte sjukhuset efter olyckan.
Även Mariehamn sjöbevakningsstation fick rycka ut i blåsten. På Slemmern i Mariehamn, vid Nyfahlers, slet sig en fritidsbåt av märket Terhi 385 och från Hammarland Hammarudda drev en HT-båt ut.
De hårda vindarna på sjön ställde in ms Eckerös avgångar från klockan 15.00 och resten av tisdagen. Hon beräknas dock avgå enligt turlista i dag klockan 10.00 från Grisslehamn.


Plogbilar ute
Björn Ekblom, vägunderhållschef vid Ålands landskapsregering, satte sina mannar i plogningsarbete tidig tisdagskväll.
– Vi vill låta den värsta trafiken försvinna innan vi börjar plöja av. Det finns lite mittsträngar på vägarna, säger han på eftermiddagen.
En första åtgärd gjordes dock tidigt.
– Vi har sandat upp rondellerna för att klara den värsta anstormningen.
Längs landskapets och kommunernas vägar har man fått upp alla plogpinnar.
– Det är bara stadens kvar nu, det har kommit önskemål från släntklippare att vänta, så vi tar Mariehamn sist med start nästa vecka, säger Björn Ekblom.
Totalt placeras cirka 30.000 plogpinnar ut.

Malin Tillström

malin.tillstrom@nyan.ax