DELA

Besöksrekord igen för skördefesten

Det blev återigen ett besöksrekord för skördefesten. Sammanlagt räknades 43.000 besök under gårdarnas öppna dagar, vilket var en kraftig ökning jämfört med året före då man räknade till 34.500 besök.
– Det här är ett evenemang som ligger helt i tiden. Folk bryr sig mer om vad de äter. De vill handla närproducerat och samtidigt får de en chans att träffa producenten, säger evenemangets koordinator Lena Brenner till Åland 24.
I fjol räknade man att besökarna i genomsnitt besökte fem gårdar. Om så är fallet även i år besökte 8.600 personer Öppna gårdar.
– Vi har lite marknadsföring utanför Åland, men framför allt verkar det som om folk pratar om skördefesten på Åland och får information på det viset. Vi har tydligen fått ett väldigt gott rykte, säger Lena Brenner.
Hur mycket kan skördefesten växa?
– Det är väl egentligen transporterna till Åland och övernattningskapaciteten som sätter gränsen. Samtidigt är skördefesten känd för den familjära stämningen och blir det för stort är det svårt att behålla den där mysfaktorn. Men kommer vi upp i 20.000 besökare på Öppna gårdar och skördemarknaden tillsammans är vi nog nöjda.
Omkring 6000 personer besökte i år skördemarknaden på naturbruksskolan. (lb)