DELA

Bert inspirerar åländska entreprenörer

– Det jag kan göra är att berätta om mina egna erfarenheter och förhoppningsvis inspirera andra genom det.
Det säger svenske kändisen och entreprenören Bert Karlsson, som i fredags besökte Åland och bland annat hann imponeras av Sjökvarteret.

Det var Juniorhandelskammaren JCI Mariehamn som bjudit in Bert Karlsson för att föreläsa för åländska entreprenörer, medarbetare och chefer i större organisationer.
Bert Karlsson är en mångfacetterad person som just är aktuell för tv-programmet Matakuten, där han tillsammans med kockar lyft frågan om kvalitén på skolmaten.
För många är han dock även känd som skivbolagsdirektör, mannen bakom nöjesparken Skara sommarland och för att tillsammans med Ian Wachtmeister grundat partiet Ny demokrati, som valdes in i Sveriges riksdag 1991.

Vågar satsa
Dessa tre exempel lyfter Bert Karlsson fram i sitt föredrag. Eller som han själv utrycker det.
– Att starta ett skivbolag på fel ställe, alla andra skivbolag fanns i Stockholm, göra en grusgrop till oasen Skara sommarland och att bilda ett nytt politiskt parti, vilket egentligen är omöjligt och kostade mig 300 miljoner.
För Åland 24 berättar Bert Karlsson att han efter drygt 40 år nu står på toppen.
– Jag har vågat göra saker, ibland har det gått och ibland har det inte gått bra. Men då gäller det att kunna glömma och gå vidare, säger han.
Vad kan du ge för råd till åländska entreprenörer?
– Jag kan egentligen inte ge några konkreta råd, men det gäller att satsa på en bra kvalité och så med fötterna på jorden. Annars är det är väl samma problem här som i Sverige med politikerna. Det är som krokodiler, stora i käftar men inga öron, säger Bert Karlsson till Åland 24.

Kontakt om Krutbyn
Bert Karlsson berättar att han under Ålandsbesöket hunnit besöka och imponeras av Sjökvarteret, eller hantverksbyn som han kallar det.
– Det kan löna sig att gå ihop och dela med sig som mindre företag, istället för att slåss med varandra, säger han till Åland 24.
Har du varit i kontakt med åländska idéer?
– Jo, så fort det händer något här så ringer de mig. Bland annat har de tagit kontakt angående Krutbyn. Men det gäller att vara realistisk. Jag tror på lantgårdssatsningar. Folk förstår inte hur stort det är att få bo på landet och träffa djur när man bor i stan. Man behöver inte alltid köpa attraktioner för miljoner för att locka folk.

Onsdag i Åland 24
I en öppenhjärtig intevju med Åland 24 berättar Bert Karlsson mer om sin bakgrund, bland annat om partiet Ny demokrati, och sina framtidsplaner. Se hela inslaget med Bert Karlsson i Åland 24 på onsdag kväll, även via ip-tv eller på www.aland24.ax

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax