DELA

Berömmer bemötandet på Åland

– Vi har fått ett otroligt bra bemötande och bra service på Åland. Ägarbolaget till de lägenheter vi hyr fixade snabbt tvättmaskin och persienner eftersom det blev bråttom när den första familjen kom, och ryska konsuln har ställt upp jättebra för oss.
Det säger Natalia Kåll som driver i förmedlingsföretaget Nordan ab tillsammans med sin man Sixten Kåll.
Som Nya Åland har berättat pågår diskussionerna som bäst inom ÅHS om man ska börja sälja förlossningar – där de som kommer för att föda betalar alla faktiska kostnader – till Nordan ab enligt avtal. Fördelen för sjukhuset är att BB-avdelningen får fler förlossningar och ÅHS får intäkter. På ÅHS är man positivt inställd.
– Den första familjen kom trots att avtalet inte var klart. Vi har tvingats säga nej till ytterligare en familj eftersom de ville ha ett avtal att luta sig mot, säger Natalia Kåll som förstås hoppas att ett avtal kommer till stånd.
Vad gör ni ifall ÅHS-styrelsen säger nej?
– Då är det så. Då kommer inga ryska kunder hit och betalar för att föda barn.
Natalia Kåll visar artiklar som publicerats om Nordans förmedlingsverksamhet i Ekenäs i franska Le Figaro med en upplaga på över 300.000 exemplar – franska är hennes första främmande språk – och ryska motsvarigheter till Vi föräldrar som också jar jätteupplagor.
– Vår verksamhet är vida känd och den är seriös, betonar hon.
Hon berättar att ryska familjer som fött barn i Ekenäs har betalat mellan 12.000 och 25.000 euro för hela paketet med resor, pappersarbete, förlossning och vistelse före och efter. Pengar har också kommit lokala företagare till godo eftersom familjerna konsumerat mat och annat under vistelsen.
– På Ålands centralsjukhus har man sagt att det finns kapacitet att ta emot 20-25 kvinnor från Ryssland per år om förslaget går igenom.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre