DELA

Bedrägeriräd i Mariehamn

Två män i en svenskregistrerad svart BMW har lurat en handfull affärer i Mariehamn på pengar. Männen har köpt varor med American Express-kort som vid kontroll visat sig vara ogiltiga.
Männen tog färjan från Åland i går på eftermiddagen. Meningen var att de skulle gripas av polis vid framkomsten.
I går på eftermiddagen fick polisen in de första telefonsamtalen från affärer i Mariehamn. Det första samtalet kom från Sportcenter där innehavarna Denny Eriksson och Stefan Öfverström började ana oråd när de hade de båda männen i 30-45-årsåldern på besök vid lunchtid.
– Det var Denny som expedierade männen. De handlade smart – köpte varor för små summor i taget, 25-30 euro så där, berättar Stefan Öfverström.
Innehavaren gick in online i systemet för att kolla att männens kreditkort var okej. Kontrollen visade att korten var i sin ordning. Han kollade också identiteten hos männen, också det var okej och stämde överens med kontoinnehavarnas.
– Han gjorde allt enligt konstens alla regler, konstaterar kollegan.


Varningsmejl
En stund senare kom ett varningsmejl från köpmannaföreningens ombudsman Erik Brunström. Enligt mejlet hade flera butiker lurats av de båda männen som ska ha köpt cigarettlimpor, fyra-fem stycken på en gång, med American Express-kort.
Köpmannaföreningens misstanke var att korten tillverkats i Sverige av männen. Köpmannaföreningen kände då till att enbart livsmedelsaffärer blivit drabbade. Senare under dagen fogades alltså sport- och även elektronikaffärer till listan över lurade företag.
Mejlet fick Sportcenters innehavare att dels ringa polisen, dels kolla ytterligare en gång.
– Vi hade kontokortsslipparna kvar och ringde upp American Express för att få bekräftelse på om korten var giltiga. Det visade sig att korten var spärrade.


Satt på färjan
Då kontaktade de polisen igen, något som också andra hade gjort.
Stefan Öfverström berättar att det var första gången de blivit lurade. Men han tror inte att de blir försiktigare än nu vid kortbetalningar.
– Nej, vi gjorde ju allt man skulle. Däremot kan man ju vara lite sur på American Express som tydligen inte meddelar om spärrade kort vid små summor. Ett sånt besked borde ju komma fast det handlar om köp på bara en euro.
Äldre konstapel Lars-Erik Engblom berättade i går vid 17-tiden att de båda männen vid det laget inte var kvar på Åland.
– Men vi vet var dom är. Dom sitter på färjan till Sverige. Innan kvällen är slut vet vi också vilka de är.
Svensk polis hade larmats och stod beredda att gripa männen vid landstigningen.


Kan vara fler
Han räknar med att antalet affärsidkare som blivit lurade kan öka betydligt från de fyra-fem som hörde av sig i går – om inte förr så inom någon månad när pengarna för männens inköp inte kommer.
Erik Brunström passar på att varna inför nya lurendrejeriförsök:
– Var alltid försiktig vid betalning med kort! Kolla namn och namnteckning på kortet, jämför mot ID och kontrollera vid misstanke med spärrlista eller kortutgivare.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax