DELA

Bedragare har kontaktat flera

Flera ålänningar har blivit uppringda och eller på annat sätt kontaktade av de ”telefonbedragare” Nya Åland skrev om i går.
En läsare berättar om sex liknande samtal under en och samma kväll.
I går berättade Nya Åland om Lasse och Barbro Sundblom som nyligen utsattes för en skickligt iscensatt bluff via telefonsamtal.
Familjen ringdes flera gånger upp av engelskspråkiga personer som lovade dem bland annat en resa till Florida, en ”huvudvinst”, bara de gav ut sina kreditkortsnummer. Allting var så klart bara lurendrejeri och nu visar det sig att även andra Nyan-läsare fått samtal av liknande karaktär.
Hanna-Lisa Bergens berättar att hon fått totalt elva samtal från okända personer, varav sex stycken var på en och samma kväll.
– Första gången var det en kvinna och resten av gångerna en man som ringde. Jag förstod inte vad de sade, jag kan inte engelska men jag tror det var det språket de talade, säger Hanna-Lisa Bergens, som upplevde samtalen som obehagliga.
– Man blir ju lite uppskärrad då okända personer ringer på nytt och på nytt, och speciellt när man inte förstår vad de vill. Till slut blev jag upprörd och skrek åt dem att sluta och lade på, sedan dess har de inte hörts av.
Första siffrorna i telefonnumren som Bergens noterade är 47, vilket är Norges riktnummer.

Bokar stuga
En åländsk turistföretagare vill varna andra efter att flera gånger blivit kontaktad av personer som utger sig för att vara potentiella stuggäster, men som egentligen bara är på jakt efter pengar.
– De mailar först och vill ha en offert. Sedan ger de ut ett telefonnummer som jag når dem på, men däremot är numren de ringer ifrån är alltid dolda, säger turistföretagare, som berättar att det är först när man kommer till diskussionen om betalningen som man märker att något lurt ligger bakom.

Falsk check
När turistföretagaren förklarat för de blivande gästerna att man ska betala i förskott vill de plötsligt betala in för mycket, 3.000-5.000 euro med check. Sedan vill de att företagaren ska betala tillbaka överskottet genom en överföring av kontanter.
– Jag har faktiskt fått checkar, men när jag sedan gått till banken för att kontrollera dem har de visat sig vara falska. Jag vill varna alla andra att vara uppmärksamma på de här varningssignalerna, när betalar in åt helsike för mycket pengar, säger han.
Mailen av det här slaget har hittills kommit från Kanada, England och Holland.
– Det är ju positivt att Åland syns på internet, men det gäller att vara uppmärksam.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax