DELA

Beachvolley gav stort presseko

Augusti månad gav 450 mediaträffar i finländska media för sökordet Åland. Det är det mesta någon månad hittills i år, enligt Ålandskontorets pressöversikt.
90 tidningsartiklar och 13 träffar i etermedia handlade om PAF Open i beachvolley. IFK Mariehamns matcher refererades i 23 notiser och maratonlöparen Janne Holméns lopp i VM i Osaka noterades stort i tio tidningar.
– Tidningen Ilta-Sanomat hade en tvåsidig artikel om EM-kvalmatchen i fotboll mellan Finland och Kazakstan där Daniel ”Daja” Sjölund lyftes fram som en av matchens nyckelspelare, berättar Ålandskontoret i Helsingfors i ett pressmeddelande.
FPA:s statistik över föräldraledighet som visade att de åländska papporna var flitigast i landet med att ta ut föräldraledighet var det som vid sidan om sporten refererades mest i finländska media när det gäller Åland.
I 63 artiklar i både riks- och lokaltidningar diskuterades statistikuppgifterna för den egna regionen och även möjliga orsaker till de åländska pappornas iver att utnyttja föräldraledigheten.
En stor del av nyheterna kommer från Nya Ålands redaktion som förser FNB med ålandsnyheter, bland annat om hur digitaliseringen av tv-sändningarna fungerat på Åland när nu riket följer efter drygt ett år senare, om mezzosopranen Jenny Carlstedt som tilldelades det första Sally Salminen-priset och om det nya åländska tv-bolaget Åland 24. (uw)